Stress check test


Nieuw bij Body Clinic Bedum. Vanaf september 2019! Hou onze website in de gaten of kijk op onze facebook pagina.

Hartcoherentie

 

Ieder mens heeft continu verschillende hartslagritmes. 
De variatie in tijd tussen twee opeenvolgende hartslagen noemen we de HRV (heart rate variability / hart-ritme-variabiliteit).
Je kunt deze HRV als een gezondheidsmeter gebruiken.


Veel ziektes en afwijkingen gaan gepaard met een lage HRV. Ben je gezond en heb je weinig stress dan is je HRV juist hoger. 

Zenuwstelsel en hartslag
Je autonome zenuwstelsel reguleert onbewust een groot aantal functies in je lichaam, waaronder je ademhaling, spijsvertering, het verwijden en vernauwen van bloedvaten én het beïnvloed ook je hartslag! En dat is precies waar de hartcoherentie over gaat, je hartslag.


Effect chaotisch hartritmepatroon
Je hart heeft een chaotisch hartritmepatroon als je gestrest bent en als je negatieve emoties ervaart. Dit zorgt er in je hersenen voor dat je moeite hebt met helder nadenken, herinneren, leren, redeneren en goede beslissingen nemen.

Je sympathische zenuwstelsel is dan actief. Het sympathische zenuwstelsel valt onder het autonome zenuwstelsel. Het zorgt ervoor dat je in je vecht- en vluchtmodus komt. Als dit lang aanhoudt is dit slecht voor je. 


Effect stabiel hart-ritme-patroon
Ervaar je positieve emoties dan is het golvend patroon van je hartritme meer stabiel. In je hersenen zorgt dit voor een positief effect op je denken, voelen, presteren en interpreteren.

Je parasympatische zenuwstelsel is dan actief. Het parasympatische zenuwstelsel valt net als je sympathische zenuwstelsel onder het autonome zenuwstelsel en zorgt voor rust in je lichaam en geest.

 

Hart-ritme-variabiliteit meten
Als je je gemiddelde hartslag elke seconde meet en deze achter elkaar zet in een lijngrafiek, krijg je een bepaald patroon. Dit patroon kan grillig en puntig of juist vloeiend zijn. Daarnaast kan de lijn een hoge of een lage variatie laten zien.

Incoherent hartritme-patroon
Stress, negatieve emoties zoals boosheid, frustratie en onrust geven allemaal grillige en chaotische hartritme-patronen. Ook een verkeerde ademhaling draagt bij aan een chaotisch hartritme-patroon.

De HRV weergave ziet er dan onregelmatig met puntige pieken en dalen uit. Het bloed in je lichaam wordt dan schoksgewijs door je aderen gepompt en je organen gaan minder goed samenwerken als dit te vaak gebeurt.

Hartcoherentie
Positieve emoties, tevredenheid, blijheid, waardering, ontspanning en liefde zorgen voor vloeiende en regelmatige hartritmepatronen. Dit heet hartcoherentie. Je lichaam werkt dan efficiënt en alle organen werken goed met elkaar samen. Je voelt je dan ook heel goed.

Om je zo goed mogelijk te voelen en je stress-levels in toom te houden kun je leren om coherent te ademen of anders gezegd: je coherentie te verhogen. Via de test kun je dit in kaart brengen. Vervolgens is een goede coherentie aan te leren.
 


Share our website