Virussen zijn pH-gevoelig

VIRUSSEN ZIJN pH-GEVOELIG

Virussen zoals coronavirussen blijken gevoelig te zijn voor verschillen in pH-waardes. In een zure omgeving zijn ze sterk actief, terwijl ze in een pH-neutrale of basische omgeving nauwelijks of geen nieuwe infecties meer veroorzaken.

Infectie vindt plaats in een zure omgeving

Virussen infecteren lichaamscellen door zich te binden met eiwitten in het cellulair membraan en zo de gastheercel binnen te dringen om zich daar vervolgens te vermenigvuldigen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit proces vooral bij lage pH-waardes, ofwel in een zure omgeving, plaatsvindt. Naarmate de pH-waarde basischer wordt, neemt de activiteit van virussen sterk af.

Wetenschappers hebben dit in diverse studies bij tal van virussen bij zowel mens als dier vastgesteld. De relatie tussen pH-waarde en infectieverhogende activiteiten is o.a. aangetoond bij influenza1, corona2, hepatitis-C3, mond- en klauwzeer4 en andere virussen bij dieren.5,6

Corona

In een zuur milieu, bij een pH-waarde van 5,0, is de infectiviteit van coronavirussen maximaal. Bij een lichtzure pH-waarde van 6,0 infecteert corona nog steeds lichaamscellen, maar wel duidelijk minder. Zodra de pH-waarde neutraal (7,0) of nog basischer wordt, kan er geen activiteit door corona meer worden vastgesteld.2

Verhoogde virusafweer

Onderzoek heeft laten zien dat een verhoogde antivirale activiteit van interferon, een lichaamseigen afweerstof, gepaard gaat met een verhoogde pH-waarde.7

De pH verhogen om de afweer tegen virussen te verbeteren

Volgens de amerikaanse arts Dr. Mark Sircus kan de pH-waarde dus gezien worden als de achilleshiel van vele virussen. Door de basische buffer (de hoeveelheid natriumbicarbonaat) in het bloed te verhogen en de pH-waarde van lichaamscellen te verbeteren kan de gevoeligheid voor virussen in het lichaam afnemen. Het verhogen van de pH verbetert het vermogen van het immuunsysteem om ziekteverwekkers te elimineren. Virusinfecties kunnen daardoor een milder verloop hebben.

Dr. Mark Sircus geeft aan dat medicatie die de pH-waarde van de lichaamscel kan verhogen ook al aangetoond heeft dat de infectiviteit van virussen daarmee verlaagd wordt. Aangezien deze medicatie echter flinke bijwerkingen kan hebben, heeft het de voorkeur om preventief en op een natuurlijke manier te ontzuren.

Actief ontzuren

Actief ontzuren zorgt ervoor dat de voorraad natriumbicarbonaat in het bloed wordt verhoogt en de pH-waarde van de lichaamscellen wordt verbeterd door overtollige zure afvalstoffen af te voeren. Ontzuren is zo een ondersteuning bij het verbeteren van de afweer tegen virussen.

Natriumbicarbonaat

Natriumbicarbonaat is een lichaamseigen stof en speelt als hoofdbestandddeel van de basische buffer een belangrijke rol in het lichaam. Natriumbicarbonaat kan zure afvalstoffen direct in het bloed neutraliseren, vastgezette zuren weer oplossen en alle overtollige zuren laten afvoeren. Het verhogen van de natriumbicarbonaat voorraad is dan ook een effectief middel om de pH-waardes in het lichaam te verbeteren en op pijl te houden.

Toch blijkt het zeer ongezond om natriumbicarbonaat in pure vorm, onbeschermd of opgelost in vloeistof in te nemen. Natriumbicarbonaat komt dan in contact met maagzuur waarbij een chemische reactie ontstaat. In dit scheikundige proces wordt natriumbicarbonaat volledig omgezet in koolstofdioxide (CO2), keukenzout (NaCl) en water (H2O). Enerzijds betekent dit dat er op deze manier niet of nauwelijks natriumbicarbonaat door het lichaam kan worden opgenomen doordat alle natriumbicarbonaat omgezet wordt in andere stoffen. Anderzijds zorgen de ontstane CO2 en keukenzout voor een belasting van de gezondheid. CO2 veroorzaakt gasvorming, met als gevolg een opgeblazen gevoel of winderigheid. De hoge hoeveelheid keukenzout die vrijkomt bij de inname van natriumbicarbonaat verhoogt de bloeddruk en is zeker bij herhaaldelijke inname niet zonder risico.

Gezonde manieren om de natriumbicarbonaat voorraad te verhogen zijn het lichaam zelf meer bicarbonaat aan te laten maken door het drinken van basisch water (water met basische druppels), of natriumbicarbonaat in speciale maagzuurresistente tabletten in te nemen.

Producten om te ontzuren  

Er bestaan producten die helpen de natriumbicarbonaatbuffer in het bloed te op een gezonde manier te verhogen en zure afvalstoffen af te voeren. 
Leefstijl advies en de producten zijn verkrijgbaar bij Body Clinic Bedum


Voor een overzicht en meer informatie kunt u hier verder lezen:

Bron:
Viruses are pH Sensitive; Dr. Mark Sircus; 04.03.2020
https://drsircus.com/general/viruses-are-ph-sensitive/
Referenties:
1) Variations in pH Sensitivity, Acid Stability, and Fusogenicity of Three Influenza Virus H3 Subtypes; Deirdre A. Costello et al; American Society for Microbiology 10.1128/JVI.01927-14; Epub 2014 Oct 17
https://jvi.asm.org/content/89/1/350
2) The Avian Coronavirus Infectious Bronchitis Virus Undergoes Direct Low-pH-Dependent Fusion Activation during Entry into Host Cells; Victor C. Chu et al; J Virol. 2006 Apr; 80(7): 3180–3188
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1440383/
3) Hepatitis C virus glycoproteins mediate low pH-dependent membrane fusion with liposomes; Lavillette D et al; J Biol Chem. 2006 Feb 17;281(7):3909-17. Epub 2005 Dec 15;
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16356932
4) The pH stability of foot-and-mouth disease virus; Hong Yuan et al; Virology Journal volume 14, Article number: 233 (2017); 28 November 2017
https://virologyj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12985-017-0897-z
5) Viral membrane fusion: is glycoprotein G of rhabdoviruses a representative of a new class of viral fusion proteins? Braz J Med Biol Res ;vol.38 no.6;  Ribeirão Preto June 2005;
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-879X2005000600002
6) pH-dependent fusion between the Semliki Forest virus membrane and liposomes; Judy White and Ari Helenius; Proc. Natl. Acad. Sci. USA Vol. 77, No. 6, pp. 3273-3277, June 1980
https://www.pnas.org/content/pnas/77/6/3273.full.pdf
7) Primary amines enhance the antiviral activity of interferon against a membrane virus: role of intracellular pH; Maheshwari RK et al; J Gen Virol.; 1991 Sep;72 ( Pt 9):2143-52.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1654374
Share our website